Medence Vegyszerezése

Leírás

A medence vízének tisztántartása fontos mind mechanikailag, mind vegyileg egyaránt. A mechanikai vízkezelés a víz szűrését jelenti megfelelő vízforgató-szűrő berendezésekkel. A vegyi vízkezezés célja, hogy a medence vize fertőtlenítve legyen, valamint alga- és baktériummentes maradjon.

Vegyi vízkezelés

Három fajta vegyszeres vízkezelésforma létezik:

 • Klóralapú szerek: Klórtartalmú vegyszereket adunk a vízbe előírt mennyiségben. Ez a vegyszerezési eljárás a legelterjedtebb. Megkülönböztetünk lassan, illetve gyorsan oldódó, granulátum vagy tabletta alakú szereket. Mennyiségük a medence vizében folyamatosan csökken, ezért pótolni kell.
 • Klórmentes algátlanítók és pelyhesítő-szerek
 • Multifunkciós tabletták, amik a klóron kívül pelyhesítő és algaölő adalékot is tartalmaznak.

Klóralapú szerek

Vegyszerek mérése, adagolása:

 1. PH mérése és adagolása a medencevízbe
  A klórtartalmú vegyszerezésnél nagyon fontos a víz PH értéke, ugyanis befolyásolja a szerek használatát. A PH semleges tartomány a leghatékonyabb, ezért meg kell mérni a víz PH értékét. A mérést egy úgynevezett Pool – Tester segítségével végezzük. A legjobb, ha a PH érték 7.2 és 7.4 között van. Ha 7.6 érték fölötti értéket mérünk, akkor PH csökkentőt kell hozzáadni a vízhez.

  Fontos, hogy a PH csökkentőt és minden más vegyszert oldjunk fel, mielőtt a vízbe locsoljuk.

 2. Klór granulátum mérése és adagolása a medencevízbe
  A medencevíz klór – tartalmát is meg kell mérni. Ezt szintén Pool-Tester segítségével tesszük. A klór-tartalom optimális értéke 0.6 -1 között van, ami 0.6-1 mg/l klórszintnek felel meg.

  Ha medence vize zavaros, vagy algaképződésre utaló síkos lerakódást észlelünk, akkor a klór adagot duplázzuk meg. A klór adagot akkor is célszerű megkétszerezni, ha nagy hőség van, gyakoriak a zivatarok, vagy sokan és sokszor használjuk a medencét.

Multifunkciós tabletták / kombitabletták

A Multifunkciós tabletták ideálisak a klórszint fenntartásához. Ezek a tabletták 200 grammos kiszerelésben kaphatóak, és a klóron kívül pelyhesítő és algaölő adalékot is tartalmaznak. Főként hosszabb távollét alatt javasolt a használata. Adagolása: 25 m3-enként 1-2 tabletta.

A Pool – Tester használata:

 1. Távolítsuk el a Pool – Tester fedelét és öblítsük ki a cellákat, majd töltsük fel a medence vizével.
 2. Tegyünk 1 tabletta DPD No 1-t a /klór-/ mérőcellába és 1 tabletta Phenol-Red-t a másikba. Ügyeljünk arra, hogy a tablettákat ne fogjuk meg kézzel, mert azzal befolyásolhatjuk az eredményt.
 3. Rakjuk vissza a Pool – Tester fedelét úgy, hogy a nyilak a tetőn felénk nézzenek, majd rázzuk össze a folyadékot mindkét cellában. Ezután várjuk meg, míg a tabletták feloldódnak. Legjobb, ha fehér háttérnél nézzük meg a kapott értékeket és színeket.
 4. A kapott eredmények függvényében szükség esetén adagoljunk a medence vízébe PH csökkentőt, klór granulátumot vagy algátlanítót a fent említett módokon.

További fontos tudnivalók:

 • Ha a klórtartalmú vegyszerek közvetlenül érintkeznek a medence falával, akkor károsíthatják azt. Ajánlott a klórkosár használata vagy tegyük a tablettákat a szkimmerbe
 • A vegyszerek minősége befolyásolhatja a medence vízminőségét
 • A fent említett vegyszerek alkalmazását uszodatechnikai célokra az ANTSZ engedélyezte
 • A kezelési utasítás betartásával a magáncélú medencék vízét csak 2-3 évente kell cserélni, közben csak a párolgási veszteséget kell pótolni
 • A vegyszerekkel előírásszerűen kezelt uszodavíz felhasználható öntözési célra, ez alól csak az élelmiszernövények képeznek kivételt

Információkérés E-mailben >>

Továbbiak:


új szerver